De wet voorziet in een rangorde van erfgenamen ingedeeld volgens hun bloedverwantschap. Een hogere orde sluit een lagere uit.
De rangorde is de volgende:
Reservataire erfgenamen zijn erfgenamen aan wie de wet een minimaal (voorbehouden) deel van de nalatenschap voorbehoudt en die niet kunnen worden onterfd bij testament: de kinderen en de echtgenoot of wettelijk samenlevende partner van de erflater.
De langstlevende partner neemt in het erfrecht een specifieke plaats in.
De langstlevende gehuwde partner krijgt de hele nalatenschap van de eerst stervende in vruchtgebruik. In ieder geval erft de langstlevende gehuwde de gezinswoning en de inboedel in vruchtgebruik.
De wettelijk samenwonende partner erft het vruchtgebruik van de gezinswoning en inboedel. Feitelijk samenwonende partners erven niet van elkaar.
Langstlevende ongehuwde partners zijn geen reservataire erfgenamen.
Zij kunnen uiteraard wel erven indien de partner-erflater hen heeft begunstigd via testament
De te verdelen nalatenschap bestaat uit 3 elementen :
Deze totaliteit van goederen, schulden en schenkingen wordt de fictieve massa genoemd en vormt op burgerrechtelijk vlak de te verdelen nalatenschap, hetgeen kan verschillen van de omvang van de nalatenschap op fiscaal vlak, waarbij naast bestaande goederen en schulden enkel de schenkingen die werden gedaan minder dan 3 jaar voor het overlijden van de erflater in aanmerking worden genomen.
Een verdeling kan minnelijk gebeuren indien iedereen het eens is over de omvang van de nalatenschap en ieders gerechtigheden.
Men spreekt van een gerechtelijke verdeling indien er tussen de erfgenamen discussies bestaan over omvang- en/of waarde van de bestanddelen van de nalatenschap.
In dit geval beveelt de rechtbank de vereffening-verdeling van de nalatenschap en wordt een notaris-vereffenaar aangesteld die ten overstaan van partijen bijgestaan door hun advocaten de
vereffening-verdeling finaliseert volgens een strikte procedure. Zijn de partijen het niet eens met de stellingname van de notaris omtrent de verdeling dan beslist uiteindelijk de Familierechtbank.
Men laat zich als erfgenaam best bijstaan door een raadsman die onderlegd is in de materie.
Indien een gehuwde persoon overlijdt dient eerst de huwgemeenschap (indien gehuwd onder het wettelijk stelsel of onder het stelsel van algemene gemeenschap van goederen) of de huwelijkse onverdeeldheid te worden vereffend en verdeeld alvorens diens nalatenschap kan worden vereffend en verdeeld.
© B.V. Advocatenkantoor COULIER
Oostendestraat 11 & 20
8620 NIEUWPOORT
Tel: 058 24 26 64
Fax: 058 24 26 65
BTW 0879.173.059